MGP instalace

Po testech a implementaci jednotlivých celků následovala instalace a integrace dekodérů pro výhybky do celého kolejiště. Tím je myšleno propojení všeho sběrnicí, napájením a rozpohybování.

Dekodéry jsem umístil co nejblíže ovládaným jednotlivým výhybkám a zapojil jak serva, tak napájení srdcovek a samozřejmě také výhybky s mžikovým ovládáním, tedy s cívkovými přestavníky.

První zapojení

A nyní se projevily nedostatečné zkušenosti a jistá naivita. Nastal velký okamžik, první zapojení napájecího napětí celé mašinérie. A nastal rachot, bzučení a strašné cvakání. Ihned jsem napájení vypnul a přemýšlel co se děje. Pro jistotu jsem odpojil všechna serva a znovu zapojil napětí. Zase cvakání, tak se jdu podívat blíž co se to tam děje a vidím, že z jednoho dekodéru se začíná kouřit. Rychle doběhnout ke zdroji, vypojit napájení a nakonec vyvětrat ten smrad.

Co se teda sakra stalo? Začalo zkoumání a přemýšlení kde udělal mechanik elektrikář chybu. Celou dobu jsem věnoval zvýšenou pozornost servopřestavníkům a celkem jsem si nic nedělal z mžikových přestavníků, přece ty jsou jednoduché, že? No a bylo to obráceně. Původně jsem si myslel, že ROCO přestavníky nemají koncové vypínaní a dekodéry pro tyto přestavníky mají z výroby nastavenu délku sepnutí na nulu, tedy stálé napětí. Do cívek šlo tedy asi plné nepřetržité napětí, takže výsledek je ten, že jsem spálil pár přestavníků, v jednom dekodéru jsem vypálil výkonový stupeň a v druhém jsem jeden výkoňák odpravil bez kouře. Rozebráním přestavníku jsme zjistil, že to koncové vapínání má, ale zřejmě nezabralo. Takže zřejmě souhra náhod? Špatný přestavník a špatně nastavený dekodér.
Ten "spálený" dekodér když jsem vymontoval a připojil na napájecí napětí, tak hořel dál. Proto jsem výkonový stupeň vyhodil pryč, stačilo šroubovákem do něj drbnout a vysypala se halda popela. Poté jsem znovu zapojil napájení, abych vyzkoušel jestli to neodnesl i samotný dekodér. Vše naběhlo, jakoby se nic nestalo, kouřit už nemělo co a s dekodérem se dalo bez problému komunikovat.
Takže jsem přes lupu přečetl čísla a písmena výkoňáku a objednal si 5 kousků, že si je zkusím vyměnit. U toho spáleného to bylo trochu složitější, protože chybělo kus zemnícího pásku na plošňáku a i ostatní vodivé vrstvy se odlepily od cuprextitu. Chybějící kus jsem vyřešil tak, že jsem vzal nějakou diodu a její vodič jsem kladívkem rozklepal a připájel k zemi a udělal si tak "prodlužku". Nožky integráče jsem musel ještě trochu přiohnout, aby dosáhly k plošňáku, protože čip ležel na prodlužce a byl výš nad deskou, no a zapájet. Druhý výkoňák byl jednodužší, protože stačilo vypájet z desky a osadit novým. Vše se povedlo, takže dále jen vyzkoušet funkcionalitu a můžeme pokračovat dál.
Vyhořelý výkoňák Vyhořelý výkoňák
Nový integráč Nový integráč
Další nahrazený výkoňák Další nahrazený výkoňák

Z této zkušenosti vyplývají následující zásady:

  • Před zapojením jakékoliv desky do kolejiště je potřeba si ji vyzkoušet a samostatně naprogramovat. Škoda, že desky nemají možnost továrního nastavení, určitě bych je první resetoval a teprve potom nastavoval. Anebo z důvodu laborování, aby byla možnost se vždy dostat na začátek.
    • U servo dekodéru doporučuji předem přenastavit výchylky všech serv z maximálních na minimální okolo středu. To proto, že když se to poprvé zapne se servem, tak ať je servo co nejblíže svému středu, aby servo nešlo do plné výchylky a nervalo jazyky výhybky za jejich možnosti.
    • U switch dekodéru je dobré překontrolovat a nastavit délku sepnutí. Některé přestavníky pracují s trvalým plným napětím, tam je to jedno, ale ty mršky mžikové.
  • vždy při zapnutí napájení celé mašinérie sleduji ampérmetr na zdroji, abych viděl kolik to celé žere. Toto se mi osvědčilo jako spolehlivý indikátor, že je něco v nepořádku. Normální hodnota se dá určit běžným sledováním. U mě 7 dekodérů při napětí necelých 14V žere v klidu 350mA.

Další poznatky:

  • Napájení desek 5V. U switch dekodérů, které se napájí až 19V je i 5V šroubovací terminál a je napsáno, že z tohoto terminálu lze napájet další desky 5V. Na jednom modulu mám jeden switch a dva servo dekodéry. Proto jsem ty servo dekodéry napájel z desky switch. Ale zjistil jsem, že to celé žere více proudu než když je napájení servodesek samostatně a, že výkonové spínací prvky na switch desce se začínají hřát. Toto ale nedává smysl, proč by napájení 5V mělo nějakou vazbu na výkonové prvky, které spínají plné napájecí napětí? Nevím, proto jsem od tohoto napájení raději upustil.

Pokračování

Špatné ROCO přestavníky

Po havárii jsem zjišťoval stav a zjistil jsem že odešly jen levé přestavníky, asi 5 kousků. Pravé byly v pohodě. Ty levé jsem postupně rozebral a zjistil, že je vždy v háji cívka, která je blíže k srdcovce. Zřejmě tedy špatně zafungoval mikropřepínač, který odepne napájení, když je výhybka přehozena. Během laborování s přestavníkem jsem zjistil, že tento je náchylný na ohřev a když u nového cvaknu 3x až 4x sem a tam, tak potom se zastaví a odmítá přepínat. A cívky jsou zahřáté. To by mě nenapadlo. Takže jsem přestavníky zkanibalizoval a špatné cívky jsem nahradil těmi zbylými dobrými.
Testování ROCO vyhýbek Testování ROCO vyhýbek
Otevřený ROCO přestavník Otevřený ROCO přestavník
Výměna cívek přestavníku Výměna cívek přestavníku

Nová deska switch

Také jsem si objednal novou desku switch a přišla mi úplně jiná HW deska V1.5, kde už nejsou výkonové integrované prvky, ale jsou tam tranzistory, viz. obrázek. Výsledek je zajímavý, protože tato deska cvičí s těmi přestavníky jak o život. Vysvětlení bude asi jednoduché, zřejmě u těto desky je daleko menší úbytek napácejího napětí na výstupu nebo přenese větší zátěž, která asi bude mžikově velká. Ty starší dekodéry přestavník přestaví s menší razancí, což je poznat hlavně zvukově.
Nahoře nová deska V1.5 s tranzistory Nahoře nová deska V1.5 s tranzistory